documentairesbig  

Op Avontuur

Vergeet mij niet. Verhalen over de Zangeres zonder Naam

Lang Leve…

Prins Claus, Op handen gedragen

De Koekoeksclub

opavontuur Op Avontuur Serie programma's waarin Michiel van Erp samen met avontuurlijke Nederlanders een extreme uitdaging aangaat. (vara, 2012)
Op Avontuur De Filipijnse Bruid

Voor deze serie waarin Michiel van Erp in de rol van onderzoeker in onbekende werelden duikt en meeleeft met de mensen die hij ontmoet, ben ik met hem en een kleine cameracrew naar de Filippijnen afgereisd. We hebben een Nederlandse huwelijksmakelaar gevolgd, die Nederlandse mannen aan Filipijnse vrouwen koppelt. Hierbij hebben we het hele proces in beeld gebracht, waarbij we beginnen bij het eerste keuzemoment van een man in Nederland, die vanaf een videoband zijn mogelijk toekomstige vrouw aanwijst, om vervolgens naar de Filippijnen te reizen voor de eerste kennismaking. De documentaire eindigt met de huwelijksvoltrekking van de Nederlandse man met zijn Filipijnse vrouw.
Op Avontuur De Homo

Voor deze aflevering ben ik met Michiel van Erp en crew in Amerika gaan onderzoeken of het mogelijk is om van homoseksualiteit te "genezen". Dit heeft geresulteerd in een bijzondere documentaire waarin Michiel van Erp zichzelf tot onderwerp van een confronterend onderzoek heeft moeten opwerpen. Hierdoor ontstond er een kwetsbare, maar ook kritische inkijk in het homofobische fenomeen van "de genezing van homoseksualiteit", dat in de hedendaagse Amerikaanse cultuur nog springlevend is.Dit is slechts een kleine selectie, mocht je meer willen zien, dan kan dat want het meeste van mijn werk, is via internet te zien bij npo uitzending gemist of bij rtl-xl.
→ bekijk Op Avontuur op npo.nl
VergeetMijNiet Vergeet mij niet. Verhalen over de Zangeres zonder Naam

Voor de NPS heb ik met Michiel van Erp de documentaire Vergeet mij niet. Verhalen over de Zangeres zonder Naam gemaakt. Het is een reconstructie van het leven en werk van Mary Servaes-Bey, de Zangeres Zonder Naam, Koningin van het Levenslied. Ze verkocht miljoenen platen en was razend populair in de periode 1960–1990.

De documentaire gaat over haar leven en over de opmerkelijke belevenissen van de mensen die dicht bij haar stonden. Na haar dood blikken zij terug op hun ervaringen met de Zangeres Zonder Naam.

Deze documentaire ging in première op het NNF in Utrecht, en kreeg een nominatie voor de grote prijs van de beste Nederlandse film 2002. Op televisie is hij uitgezonden door de NPS in de serie: Het Uur van de Wolf.Dit is slechts een kleine selectie, mocht je meer willen zien, dan kan dat want het meeste van mijn werk, is via internet te zien bij npo uitzending gemist of bij rtl-xl.
langleve Lang Leve… Serie documentaires van Michiel Van Erp. Hoopvolle avonturen vanuit welvarend Nederland. (vara, 2001)


langleve1
Lang leve… Henny, Kitty en Juul

Voor deze documentaire duik ik samen met Michiel van Erp in de geheime wereld van de heteroseksuele travestieten. Travestie wordt vooral geassocieerd met de homoscene, waarbij direct het beeld ontstaat van ‘een relnicht op een hak’. Er is weinig bekend over heteroseksuele mannen die aan travestie doen en deze groep leidt dan ook een verborgen leven. We volgen drie van deze mannen, een fabrieksdirecteur, een bouwvakker en een eigenaar van een ‘spannende kledingzaak’. Deze documentaire is niet alleen in de Nederland maar ook in het buitenland heel succesvol ontvangen op verschillende filmfestivals.
Op het filmfestival van Chicago heeft hij in 2003 de Golden Plaque voor de beste documentaire gewonnen.langleve1
Lang leve… Het huwelijk

In deze aflevering volgen we een groep gescheiden mannen, die met vallen en opstaan, proberen om hun leven weer op de rails te krijgen. Wekelijks komen ze bij elkaar in een praatgroep om hun ervaringen te delen.langleve1
Lang leve… de homo

We gaan naar Australië waar we een aantal Nederlandse sporters volgen die deelnemen aan de Gay Games in Sidney. Je ziet de hooggespannen verwachtingen van het danspaar omslaan in een diepe teleurstelling, maar gelukkig valt er nog genoeg te lachen met het kleurrijke bridgeteam.langleve1
Lang leve… Het Ouderlijk Huis

Sommige mannen blijven tot ver na hun veertigste bij hun moeder wonen, waarom slaan ze hun vleugels niet uit? In deze documentaire volgen we drie totaal verschillende volwassen mannen, die nog steeds thuis wonen.langleve1
Lang leve… De Tour de France

Een portret van een aantal beroemde en beruchte wielrenners die het Brabantse wielerdorp Sint-Willebrord heeft voortgebracht. Centraal staan met name Rini Wagtmans en Wim van Est, de eerste Nederlandse Gele-truidrager in de Tour de France. We reizen naar Frankrijk, waar op dat moment de Tour in volle gang is, en gaan met Wim van Est terug naar de plek, waar hij 50 geleden in een ravijn gestort is.langleve1
Lang leve… De Vooruitgang

Een documentaire over Wehkamp, dit eerste Nederlandse postorderwarenhuis, bestond 50 jaar, in het jaar dat we er filmden. Deze film geeft een typisch tijdsbeeld van de Nederlandse cultuur, vele generaties zijn opgegroeid met de bekende Wehkampgids. We portretteren zowel de directie, als de mensen die op de vloer werken in het distributiecentrum.Dit is slechts een kleine selectie, mocht je meer willen zien, dan kan dat want het meeste van mijn werk, is via internet te zien bij npo uitzending gemist of bij rtl-xl.
→ bekijk Lang Leve… op npo.nl
wijenonskoningshuis Prins Claus, Op handen gedragen  
Het is begin september 2002. Prins Claus is ernstig ziek en zal spoedig overlijden. Wij zijn met ons team, de documentairemakers van de VARA serie ‘Lang Leve…’ , door de NOS gevraagd om een portret te maken van een land in rouw, waarbij de gebeurtenissen in de aanloop naar de bijzetting van de prins gevolgd zullen worden. De liefde voor het koningshuis en invloed van de media op wat het Nederlandse volk in die periode beleeft, staan centraal.

Dit is slechts een kleine selectie, mocht je meer willen zien, dan kan dat want het meeste van mijn werk, is via internet te zien bij npo uitzending gemist of bij rtl-xl.
Koekoeklogo De Koekoeksclub  
Met mijn collega’s van de Lang Leve… documentaireseries en met de acteurs van Mugmetdegoudentand, bekend van Hertenkamp en TV7, zijn we een samenwerkingsverband aangegaan. We maakten een gecombineerde docu-dramaserie, die zich afspeelde in de actualiteit. (vpro, 2003)
afl. 4

Deze week is de Koekoeksclub neergestreken in het Van der Valk Theaterhotel "de Oranjerie". Het personeel bereidt zich voor op een uitverkocht concert van BZN en een lezing van Abou Jahjah en Mohamed Cheppih van de Arabisch Europese Liga. Kelner Jannus doet kokshulp Joop een homohuwelijksaanzoek en bedrijfsleidster Debbie is de instorting nabij als ze de gelijktijdige ontvangst van 300 Limburgse moslims en 800 uitzinnige BZN fans in goede banen probeert te leiden.
afl. 7

Voor deze laatste aflevering mengt de Koekoeksclub zich in de organisatie van "Den Haag Sculptuur". Thema van deze openlucht beeldententoonstelling is dit jaar "Modelvrouwen / Role-models". Is deze modelvrouw te vinden in een beeld van Camille Claudell of Nikki de St. Phalle? Of toch gewoon bij zonsondergang achter een boom op het Lange Voorhout…Dit is slechts een kleine selectie, mocht je meer willen zien, dan kan dat want het meeste van mijn werk, is via internet te zien bij npo uitzending gemist of bij rtl-xl.
Angela Poort documentaires realitytv
4pijlers kwaliteiten
inspiratiebronnen contact